Przejdź do treści

Dlaczego Panarium?

Zdrowie

Chleb z mieszanki Panarium zawiera w sobie wszystkie części zboża. Z cząstek tych należy przylepka czyli gluten do białek, mineralne stanowią wszystkie pożywne sole, a drzewnik czyli błonnik z natury nie strawny służy do lepszego trawienia, gdyż ułatwia on jako mechaniczna przeszkoda pomiędzy pożywnymi częściami przeciskanie się soku trawiennego przez pokarm.

Odchudzanie

Pełnowartościowa mieszanka chlebowa pomaga zrzucić zbędne kilogramy. W chlebie białym powszechnie występującym brak jest błonnika, w którym znajdują się najlepsze części składowe, mianowicie fosfaty i albumin. Po zjedzeniu mieszanki długo utrzymuje się poczucie sytości.

Niepowtarzalny smak

Panarium dzięki użyciu tradycyjnej technologi przemiału na żarnach zachowuje smak i zapach prawdziwej mąki, której bez wątpienia pozbawionej są te uzyskane za pomocą nowoczesnych młynów walcowych stosowanych na szeroką skalę w przemyśle.

Pszenica

Ziarno pszeniczne zawiera wszystkie do wyżywienia potrzebne składniki we właściwym stosunku, a mianowicie: węglowodany dla mięśni, fosfaty dla układu nerwowego i albumin dla mózgu. Pszenica nie jest płodem przyrody w zwykłym słowa znaczeniu. Już starożytnym znane były dobrze prawa, na zasadzie których w dziedzinie ogrodnictwa można krzyżowaniem i pielęgnowaniem otrzymać nowe gatunki.

Żyto

Od stuleci na naszych ziemiach ziarno żyta znajdowało zastosowanie w piekarnictwie. Poprzez szczególną własność wybranego ziarna, wpływającą na perystaltykę jelit, oraz inne dobroczynne wartości lecznicze powodujące obniżenie poziomu cholesterolu wraz z zapewnieniem uczucia sytości, żyto jest jednym z istotnych składników w racjonalnej diecie człowieka.

Jęczmień


Z pewnością zapomnianym w dzisiejszym żywieniu człowieka składnikiem stał się błonnik. Zastosowanie racjonalnej porcji błonnika jest konieczne w diecie człowieka, ponieważ działa on oczyszczająco, eliminując z organizmu niepożyteczne składniki żywieniowe. W efekcie sprzyja to rozwojowi w naszym organizmie mikroflory jelitowej, wprowadzając systematyczność w naszym planie dnia.

Tradycyjna technologia przemiału na żarnach

Dziś już w przemysłowych młynach zapomniano o dobroczynnych skutkach przemiału na żarnach. Warto zauważyć, że sam pisarz Plinjusz wspomina w swoich dziełach: „Spożywanie chleba dającego życie jest konieczne dla nas ludzi”. Podania starożytnych dowodzą, że Rzymianie spożywali chleb pełnoziarnisty, a przecież po dziś dzień uważani są za twórców najznamienitszej cywilizacji.

Co zyskujemy i czego nie tracimy?

Dzisiejsze młyny do przemiału ziarna używają śrutowników, gdzie technologia przemiału wymaga zastosowania wysokich prędkości walców, co w konsekwencji przyczynia się do nadmiernego rozgrzewania mlewa. W złożeniach kamiennych temperatura mielonego ziarno nie przekracza 500 C. Zdaniem profesora Duhamel’a temperatura mlewa dochodząca do 680C nie wytraca zawartych w ziarnie wartości pożywnych.

.

Mieszanka Chlebowa jako efekt naszych dążeń

Ziarna zbóż, z jakich spożywamy pieczywo, ze względu na swoje odmienne właściwości, spełniają dla naszego organizmu różne zadania. Mieszanka Chlebowa dostępna w naszym sklepie, ze względu na swoją specyficzną strukturę oraz tradycyjną metodę przemiału ziarna, posiada szczególne cechy. Właściwości te pozwalają na wypiek pieczywa pełnowartościowego i zdrowego dla układu trawiennego człowieka. W rezultacie nasz produkt jest syntezą dobrego smaku oraz zdrowia. O wartości Mieszanki Chlebowej Panarium można przekonać się, dokonując zakupu w naszym sklepie.

Starter Incrementum

Otrzymywany przez Panarium stabilizator wzrostu, bazujący na tradycyjnej recepturze, posiada w swoim składzie zalążki bakterii kwasu mlekowego, wynikające z procesu fermentacji. Badania profesorów Messens i De Vuyst wskazują, że baterie te pozytywnie wpływają na przechowywanie chleba, zmniejszając jego czerstwość. Ponadto liczne badania profesor Demirkesen-Bicak wskazują, że chleby wypiekane z zastosowaniem naturalnych stabilizatorów wzrostu posiadają niski indeks glikemiczny .

Mieszankę i starter Incrementum znajdziesz w naszym sklepie
klikając w ikonę poniżej

Zobacz jak wykonać chleb Panarium
klikając w ikonę poniżej

Koszyk Zakupowy0
Brak produktów w koszyku
Kontynuuj zakupy
0