Przepis na chleb Panarium

Ilość porcji
1
Poziom trudności
Łatwy
Czas i temperatura pieczenia
1 h, 2100C




Składniki:
Przepis:
- Mieszanka chlebowa Panarium 600 g
- Incrementum 30 ml
- Woda 500 ml
- Masło
- Foremka do chleba “keksówka” 25x12x8
1) Przygotuj miskę i odsyp 100 g mieszanki chlebowej Panarium, dolej 100 ml letniej wody (max. 300C) oraz wlej zawartość pojemnika Incrementum, po czym wymieszaj całość do połączenia się substancji. Odstaw zaczyn na 12 h i przykryj miskę płótnem.
2) Pozostałość opakowania wsyp do drugiej miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Do miski z zaczynem dolej letniej wody (max. 300C) w ilości 400 ml, a następnie wsyp zawartość drugiej miski. Całość dokładnie wymieszaj.
3) Przygotuj foremkę do chleba smarując wewnętrzną powierzchnie masłem. Do foremki włóż przygotowane wcześniej ciasto chlebowe formując bochenek. Przykryj i pozostaw foremkę z ciastem do wyrośnięcia.
4) Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremki, wstaw je do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 2100C i wypiekaj przez 1 godzinę.
5) Gdy chleb się upiecze, należy wyłożyć go do ostudzenia na kratki. Jeżeli jesteś cierpliwy i poczekasz do następnego dnia, chleb będzie smaczniejszy i prostszy w krojeniu. Życzymy smacznego!





